Har vattnet i din grävda brunn börjat sina? Till skillnad mot en borrad brunn så blir en grävd brunn betydligt grundare och man kan se att det normalt handlar om ett djup om 5-7 meter. Med detta kommer också större problem där dels föroreningar kan komma att kontaminera vattnet och där dels också exempelvis en torrare period kan leda till att vattennivån i brunnen sjunker dramatiskt.
I och med att en grävd brunn hämtar sitt vatten från jordlagret och där grundvatten används så blir också ofta så att brunnen i fråga plötsligt knappt har något vatten i sig. Vad göra? Det första man kan säga gällande detta är att det definitivt inte finns någon mening med att fylla upp brunnen med vatten från en extern källa och använda exempelvis en slang.
Det motsatta kommer att ske i förhållande till hur en grävd brunn är konstruerad: istället för att jordlagret förser brunnen med vatten så kommer brunnen att förse jordlagret med just det vatten du fyller den med. Det innebär konkret att jorden kommer att suga åt sig av vattnet du använder för att fylla upp din grävda brunn med.
Åtgärder för att komma åt vatten
För att kunna få vatten igen så kan det istället krävas andra åtgärder. En sådan handlar om att rensa och spola ren brunnen. Botten i en brunn kan ha slammat igen och genom att rensa och rengöra kan också mer vatten sugas upp från jordlagret. Här anlitar man med fördel en firma som erbjuder högtrycksspolning där man med hett vatten och högt tryck kan rengöra brunnen. Efter detta bör man också fylla på med ny sand och nytt grus i botten.
Om inte detta fungerar så kan man också tvingas möta det faktum att brunnen måste grävas djupare - eller att man, helt enkelt, måste gräva en ny brunn. Ett bra tips initialt i detta är att kolla med grannarna. Har de vatten i sina grävda brunnar så ökar detta också chansen för dig att en djupare - eller en ny - brunn kan ge dig tillgång till vatten.
Man ska också veta att det inte är så himla vanligt med torka i Sverige och att det i och med detta heller inte behöver vara ett gigantiskt problem att man - exempelvis som sommarstugeägare - tvingas leva lite mer spartanskt under en sommar med hetta. Det finns vatten hos exempelvis kommunala vattenposter och att fylla upp det behov man har i exempelvis dunkar är ett alternativ som kan fungera under en viss tid. Handlar det däremot om en permanent bostad så bör man överväga andra alternativ där exempelvis en djupare brunn genom borrning kan göra skillnad.
Andra inlägg
- Rörmokare Utbildning | VVS-utbildning
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar