I takt med att allt fler företag blir miljömedvetna, vilket i regel sker när de märker att deras kunder efterfrågar miljövänliga produkter, så får vi konsumenter allt fler miljövänliga produkter att välja mellan. Att miljövänliga produkter blir eftertraktade är bra, eftersom det innebär att företagen börjar tävla om vem som kan tillverka den mest miljövänliga produkten som samtidigt är prisvärd, snygg och av hög kvalitet.
Nu kommer allt fler så kallade miljövänliga blandare ut på marknaden, alla större tillverkare har flera modeller att välja mellan. Detta är mycket bra, eftersom vi tidigare har gjort av med mycket vatten i onödan
Blandare är en produkt som tidigare mest tillverkats för att se så snygg och exklusiv ut som möjligt, eller vara mest praktisk. Nu kommer allt fler så kallade miljövänliga blandare ut på marknaden, alla större tillverkare har flera modeller att välja mellan. Detta är mycket bra, eftersom vi tidigare har gjort av med mycket vatten i onödan. De nya miljövänliga blandarna minskar vattentillförseln, och är dessutom designade så att så lite varmvatten som möjligt går åt i onödan.
Energiklasser gör det lättare att välja miljövänligt
Det bästa sättet att veta om en blandare är miljövänlig eller inte är att titta på dess energiklass. Energiklasser är ett system som finns för många typer av produkter, och standarden för blandare är framtagen i samarbete mellan olika branschföretag, byggföretag och myndigheter, bland annat Energimyndigheten.
Vilken energiklass som en blandare får avgörs genom tester där man tittar på hur mycket energi som går åt vid användningen. Energin räknas i kWh. Skalan går mellan A och G, där A innebär en energiförbrukning på mindre än 1,6 kWh och G innebär en energiförbrukning på mer än 4,6 kWh. En blandare med energiklass A eller B får anses vara mycket miljövänlig.
Miljövänliga egenskaper hos blandare
Vad är det då som gör en blandare miljövänlig? Framför allt är det förmågan att strypa vattentillförseln utan att det inskränker på funktion. En bra miljövänlig blandare har en strilfunktion som minskar vattenflödet och maxtillförseln, men distribuerar vattnet så att det ändå blir ett stadigt och rikt flöde. En annan bra funktion är kallstart, som innebär att blandaren i neutralt läge ger kallvatten, och man aktivt måste dra handtaget åt sidan för att få varmvatten.
Vidare har miljövänliga blandare keramik i tätningen vilket gör att den stryper vattentillförseln effektivare och inte släpper igenom något spill. En funktion som mjukstängning, som finns på många blandare med låg energiklass, gör slutligen att kranen stängs med en liten fördröjning, vilket är skonsammare för rören.
Snyggt och miljövänligt?
Miljövänliga blandare i all ära, men många vill ju också ha det snyggt i köket och badrummet. Finns det tillverkare som tänker på både estetiken och miljön? Svaret är ett tveklöst ja, det finns många blandare som håller stilen och ändå lägger sig i de snålare energiklasserna. Tillverkarna vet att snygg design för många är en minst lika viktig egenskap som miljövänlighet, så de flesta miljövänliga produkter har en noggrann och väl genomtänkt design, som gör sig bra i vilket lyxigt badrum eller kök som helst.
Anlita en professionell rörmokare om du vill ha hjälp med att installera en miljövänlig blandare i din bostad. Vi ser till att allt sköts på ett fackmannamässigt och säkert sätt!
Andra inlägg
- Fylla på vatten i grävd brunn - så fungerar det
- Rörmokare Utbildning | VVS-utbildning
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar