Har man problem med inloppsventilen, som inte stänger av fastän toalettcisternen är full med vatten. Har du detta problem så måste du öppna cisternlocket. Då måste du först ta bort spolknappen. Tryck ned knappen helt och hållet på ena sidan och dra därefter av den. Därefter lossar du på plastskruven och du kan ta bort spolknappsmekanismen.
Glöm inte att stänga av vattnet
När spolknappen är lossad och bortplockad kan du lyfta av locket. Innan man försätter måste vattnet till toaletten självklart stängas av. Tillvattnet forsar då genom en liten vit slang – det så kallade tilloppsröret. Röret plockar man bort genom att vrida det ett kvarts varv. Sedan kan man dra det ur låsmekanismen. Plocka därefter bort kalk och annat skräp ur slangen. Spola därefter slangen ren genom att helt kort öppna vattenventilen. Nu kan man plocka bort flottören och kontrollera att den har full rörelsefrihet.
När detta ät gjort kan man också plocka bort inloppsrörets avstängningsventil. Denna mekanism ska stänga av vattnet när cisternen är full. Därför är det viktigt att den sluter tätt mot inloppsröret. Plocka bort eventuellt smuts och annat skräp som siter fast i ventilen. Är ventilen riktigt sliten kan man tvingas byta ut den.
Vanligt att ventilen är trasig
I många fall så kan det vara den lilla o-ringen runt ventilen som är trasig. Inloppsventilen monteras sedan ihop på exakt samma sätt som den plockade isär, fast i omvänd ordning förstås. Därefter kan vattenventilen öppnas igen.
Innan toalettstolen sedan monters ihop så måste man kolla att flottören och resten av den mekanism som kontrollerar avstängningen fungerar som den ska. Därefter kan lockas sättas på sin plats och man kan sätta tillbaka spolknappen.
Har allt genomförts på ett korrekt sätt så läcker inte din toalett längre. Åtgången på vatten är nu betydligt mindre och din årsräkning för vattenförbrukning kommer att bli betydligt mindre.
Andra inlägg
- Rörmokare Utbildning | VVS-utbildning
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar
- Vattenfilter som renar kranvatten