Har du funderat kring hur du ska agera om vattentillgången i ditt hem - eller exempelvis sommarstuga - skulle påverkas negativt. Utan att vara alltför dystopisk så finns det fog för att ställa frågan.
Vattentillgången är ingenting att ta för givet - även exempelvis ett längre strömavbrott påverkar negativt och ser man till högt belägna områden så kan sådana bli utan vatten redan inom några timmar i samband med ett strömavbrott. Där kan det vara läge att se över vilka alternativ som finns.
Stora vattenbehållare är bra som reserv
Vattenbehållare är ett bra sätt att skapa trygghet. Genom att ha sådana i anslutning till hemmet eller sommarstugan så kan man också säkerställa att det finns vatten att tillgå om någon typ av olycka skulle vara framme. I många fall kan man här tänka lite större än att enbart ha någon- eller några vattendunkar stående. Det finns större vattenbehållare på marknaden och för dig som exempelvis äger en sommarstuga som saknar vatten så är en sådan ett väldigt bra sätt att använda för att få en enklare sommar. På den här sidan finns exempelvis åtskilliga exempel på vattenbehållare för alla typer av behov.
Vad ska man tänka på om vattentillgången stryps?
Det finns vissa saker att tänka på i samband med att vattentillgången stryps. Först och främst så har kommunen ett ansvar. Detta innebär att man ska lyssna på lokalradion i jakt på informatio kring var man kan hämta vatten. Kommunen ska exempelvis ordna med olika tappställen och se till att tankbilar med vatten åker omkring i olika bostadsområden. Givet då är naturligtvis att man äger vattenbehållare som går att fylla.
Många underskattar hur mycket vatten man dagligen gör av med. I Sverige så tillhör vi ett av de slösaktiga länderna i världen. Dagligen och per person så förbrukar vi ungefär 160 liter. Av dessa går endast 10 liter åt till exempelvis matlagning. Oavsett om det handlar om en kris eller katastrof så finns det ganska mycket att göra för att förbättra dessa siffror och börja hushålla med våra resurser på ett bättre sätt.
En given fråga handlar om hur länge vatten håller sig färskt? Hur länge kan man förvara vatten i en behållare och dricka det egentligen? Svaret är att vattnet håller så länge som det inte luktar illa eller - givetvis - smakar konstigt. Rätt förvarat - i rena behållare, i ett mörkt utrymme och där vattnet initialt är av god kvalitet - så kan vatten hålla sig fräscht och drickbart i närmare sex månader. Rekommenderas dock är att man byter tidigare än så samt att man kontrollerar vattnet åtminstone månadsvis.
Koka vattnet för säkerhets skull
I samband med större humanitära katastrofer och exempelvis krig så är förorenat vatten den vanligaste orsaken till sjukdomar. Detta kan lösas genom att man kokar vattnet innan användning. Skulle du misstänka att vattnet i din vattenbehållare på något sätt är kontaminerat och innehåller bakterier så är rådet att du kokar det innan användning - och låter det svalna i nya behållare (exempelvis pet-flaskor).
I samband med kokning av vatten så försvinner virus, bakterier och eventuella parasiter. Tänk på att bubblorna ska vara stora! Det finns ett ypperligt sätt att komma ihåg detta och där man ser att många militärer - när de exempelvis kokar snö- eller regnvatten - använder ramsan: Big Bubbles - No troubles. Gör det du också.
Andra inlägg
- Fylla på vatten i grävd brunn - så fungerar det
- Rörmokare Utbildning | VVS-utbildning
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar